Български фармацевтични дни събраха над 1000 фармацевти край Дунава

БФС стартира платформа за дистанционно продължаващо обучение на магистър-фармацевти на 1 юли

На връх професионалния празник на фармацевта – Еньовден над 1000 български магистър-фармацевти се събраха в Русе по повoд на XI Български фармацевтични дни. Най-значимият ежегоден форум за съсловието, организиран от Българския фармацевтичен съюз, бе официално открит вчера (23.06) в Доходното здание, където бяха връчени годишните награди на БФС за продукт на годината (очаквайте подробности).

„Много се радвам, че събитието тази година се провежда в град Русе. Това не е случайно, понеже преди 133 години именно тук е основано първото аптекарско дружество в България“, сподели специално за Medical News, председателят на БФС – проф. Илко Гетов (очаквайте специално видео интервю).

Новост в тазгодишното издание е изложението на открито „Попитай фармацевта“, което се провежда в Централния парк на Русе и е обърнато към общата публика.

„Целта на изложението  е да популяризира продуктите и услугите предлагани в аптеката, както и ролята на магистър-фармацевта като консултант и пазител на общественото здраве. Не трябва да се забравя, че именно магистър-фармацевтите са най-достъпните медицински специалисти и чрез правилните си съвети биха могли да помогнат значително на пациентите“, обясни още проф. Гетов.

Проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз

Специализираното изложение на събитието и Научната пленарна сесия се провеждат в зала „Булстрад арена“.

„Тази година поставихме рекорд, както по отношение на участниците – над 1000, така и по отношение на изложителите – над 60. В допълнение на богатата пленарна сесия, за първи път организираме и общо шест сателитни симпозиума, всеки с отделна акредитация за продължаващо обучение“, каза председателят на БФС.

Именно възможностите за дистанционно продължаващото обучение за магистър-фармацевти беше една от основните теми по време на  пленарните сесии. Очаква се то да стартира официално на страницата на БФС – www.bphu.bg на 01 юли 2017 г.

„Продължаващото обучение е задължително за магистър-фармацевтите в България, а самата платформа за дистанционно обучение на БФС ще направи продължаващото обучение по-достъпно за всички колеги. Тя им дава възможността непрекъснато да повишават професионалната си квалификация и да бъдат в крак с всички новости. Всеки фармацевт ще е нужно да събира по 30 точки за календарна година или 90 точки за 3 години. Платформата стартира в началото на юли, като вече на нея има два активни обучителни модула“, разказа маг.-фарм Стефан Балкански, председател на Комисията по качество на БФС (очаквайте специално видео).

Научната програма на форума обхвана редица важни теми за фармацевтичната общност у нас като генеричното предписване и генеричната замяна на лекарства, добрите практики във фармацевтичната грижа, биотехнологичните иновации и др.

Тази вечер предстои официалната годишна гала-вечер на магистър-фармацевтите в България, а специализираното изложение продължава и утре до 14.30 ч.  в „Булстрад Арена“.

Medical News e oфициален медиен партньор на Български фармацевтични дни на Дунава 2017.

Д-р Петра Василева, специален пратеник на Medical News