Циклотронът, произвеждащ изотопи за целите на онкологията, още стои на склад

Най-големият циклотрон на Балканите, за който се планира да произвежда евтини и достъпни изотопи за онколечение, стои на склад заради забавена процедура по въвеждането му в действие, липса на сграда и намеса на частни интереси от по-високите цени на сегашните продукти.

Това се отразява на стотици болни, чието чакане на опашки за лечение може да бъде пагубно и близките им предпочитат да ги лекуват в Турция и Германия, вместо да правим това тук, обясни директорът на Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН Димитър Тонев.

Той допълни, че циклотронът е складиран в института, а забавянето се отразява върху 20 хиляди онкоболни у нас и то само за един изотоп, за другите трябва да се пътува в чужбина.

Според Тонев забавянето се дължи на мудност на системата и не отрече намесата на търговски частни интереси, за да има внос и по-високи цени на продуктите, вместо да ги произвеждаме тук.

От БНР припомнят, че в началото на годината БАН получи апаратурата, осигуряваща производство на голяма газа изотопи, както за ранна и достъпна диагностика на ракови заболявания, така и за лечение.

Институтът разполага с 1 млн. лева за сграда от МОН, очакват се още 3 милиона с постановление на Министерския съвет, за да се гарантира изграждането на сградата. Сред дарителите за закупуване на ускорителя е и АЕЦ „Козлодуй“.

Амбицията е била до края на годината да бъде построен бункерът, в който да се монтира циклотронът, да се извършат първите тестове, да се закупят и монтират горещите камери, така че в началото на идната година да започне производството на изотопи, които Агенцията по лекарствата да одобри, за да бъдат доставяни на ниски цени до болниците.

„Има виза за строеж, но трябва да се получи право на строеж върху земя-собственост на БАН. Готови сме с предпроектните проучвания и можем да обявим процедура за обществена поръчка за изграждане на необходимата за работата на циклотрона сграда“, увери Тонев.

Изискванията са за специална сграда и чиста среда, в която продуктите да имат гарантирано качество, тъй като се инжектират в кръвта на болните.

Това съоръжение е безопасно, не е ядрено съоръжение, увери Димитър Тонев.

________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.