Бившата Белодробна болница в Пловдив се слива с МБАЛ „Св. Пантелеймон“

Бившата Белодробна болница на бул. „Цариградско шосе“ в Пловдив се слива с МБАЛ „Св. Пантелеймон“, известна като Втора градска, информира в. „24 часа“.

Заместник-кметът Розалин Петков съобщи следното:

„Възложил съм на директора доц. Петко Недев да мисли варианти как да ползва сградата за следболнично лечение и да привлича пари от клинични пътеки.“

Според него това е вариант Втора градска да разшири дейността си. В момента тя е известна с най-доброто неврологично отделение в Пловдив.

Лечебното заведение за първи път излезе на загуба с 600 000 лева, той като НЗОК не е заплатила надлимитните разходи.

Очаква се МБАЛ „Св. Пантелеймон“ да тръгне отново нагоре, след като придобие базата на Белодробна. Тя е от година празна и се руши, тъй като заведението беше закрито, а пациентите пренасочени към УМБАЛ „Св. Георги“, припомня изданието.

Другата общинска болница, оплакваща се от финансови затруднения – „Св. Мина“, очаква да получи гласуваните от местния парламент 1 млн. лева. Средствата предстои да се разпределят.

Към доставчици дълговете й са 1,7 млн. лева. Има неплатени вноски към НАП в размер на 269 000 лева, а отделно й виси непогасен кредит в размер на 500 000 лв. Той беше изтеглен от по-предишния управител доц. Георги Йорданов. Със средствата бе закупен рентгенов апарат. Оттогава лечебното заведение тръгна надолу.

Ще гледаме да разпределим средствата така, че да не бъде наложен запор на болницата„, каза Розалин Петков. Засега лекарите и персоналът получавали заплатите си редовно.

________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.