Шистозомиазата е вероятен рисков фактор за разпространението на ХИВ/СПИН

Паразитът шистозома, поразяващ милиони хора сред най-бедното население на света, може да се окаже важен, но малко известен ключов фактор за ограничаване на разпространението на вируса ХИВ, предаде Ройтерс.

Болестта шистозомиаза, причинена от паразитни червеи в замърсените води, засяга минимум 250 милиона души всяка година. Шистозомите си проправят път през кожата и снасят яйца в човешкото тяло. Ако червеите снесат яйца в женската генитална област, могат да причинят лезии, които правят засегнатите по-уязвими спрямо ХИВ.

Женската генитална шистозомиаза е свързана с три пъти по-висок риск от зараза с ХИВ, показват резултатите от проучвания, направени в Зимбабве, Танзания, РЮА и Мозамбик. При мъжете с паразитни червеи в гениталната област се наблюдава рязко повишение на количествата на вируса ХИВ в семенната течност.

Лечението на шистозомиаза е евтино и може да се окаже относително лесен начин да се ограничи разпространението на ХИВ. Близо 37 милиона души, мнозинството от които в Африка, живеят с вируса, причинител на СПИН.

Това застъпване на ХИВ и шистозомиаза е поразително, а се оказва, че е пренебрегван рисков фактор„, казва Петер Лойчер, един от съавторите на изследването от университета на Орхус, Дания.

Не е известно колко души страдат от женска генитална шистозомиаза, но се смята, че броят им е от порядъка на между 20 милиона и 80 милиона, основно в Африка. Според Световната здравна организация повечето случаи остават недиагностицирани и малко медицински лица са запознати с особеностите на болестта.

Експертите препоръчват заболяването да бъде разглеждано като фактор за разпространението на ХИВ заедно с известните рискове като брой сексуални партньори, неупотреба на презервативи, обрязване и др.

Източник: БТА

_________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.