Разработва се нова технология за тестване на качеството на 3D- принтираните протези

В разцвета на развитието на 3D- принтираните протези, повечето хора остават с впечатлението, че единственото изискване към изкуственият крайник е да пасва към тялото на пациента. Истината е, че въпреки напредъка на науката, тези приспособления все още са доста непрактични.

Екип от студенти по инженерство от университета Райс, наречен на шега Carpal Diem, е разработил платформа за тестване на 3D-ръце, предназначени деца с вродени деформации в горния крайник.

Основа на системата са набор от предмети с различна големина и форма- сфера, цилиндър, призма и др., с вградени сензори. Принтираната ръка, под контрола на компютър, се тества като хваща предметите по различен начин, а същевременно сензорите подават информация за големината и разпределението на приложената сила, идваща от пръстите на протезата.

Целта на експериментите е да се определи точният набор от предмети и упражнения, нужни за да се оцени качеството на всяка произведена 3D- протеза преди тя да е стигнала до пациента. Това е от първостепенна важност, тъй като идеята на протезата е да е значимо по-ефикасна от деформирания крайник, така че детето да се научи да я използва в ежедневието си.

_________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.