Лечебните заведения ще приемат по-малко болни тази зима

Болниците ще ограничат приема си за тази зима, когато най-много има най-голям наплив на пациенти, защото са усвоили предварително част от лимитите си за последните три месеца от 2015г. се пише във в. „Стандарт“.

Това става ясно от стенограмата на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК за този месец.

„Болниците може да са си изтеглили и най-вероятно това го има, 5% (от парите бел.р). Сега ще видите как са си оголили последните месеци“, казва д-р Комитов, директор на НЗОК.

Изказването му е по повод разногласия за двойното увеличаване на средствата от Касата, които са отчели някои частни клиники.

То няма никой, който да не си ги е изтеглил„, допълва зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков. 

Намаляването с още 5% на средствата на болниците за последните месеци ще доведе до записването на все повече пациенти в листите на чакащи или до алтернативата да плащат за лечение от джоба си, категорични са лекарите.

Някои частни болници са удвоили приходите си за една година, отчита още зам. здравният министър Ваньо Шарков, давайки следния пример:

„За 7 месеца „Пулс“ в Благоевград е получила 2 млн повече или 42%, плевенската „Свети Панталеймон“ има 36% повече, „Централ онко хоспитал“ в Пловдив – 41%, а „Тракия“ – 64 %“, твърди той.

Според него и колегите му това предизвиква съмнения дали дейността е реална. „При 4.8 млн. получени за 7 месеца миналата година, тази година те са получили 7.9 милиона за 7 месеца, а плюс това имат и надлимитна дейност. Ние какво правим?“, заяви д-р Шарков.

„При база 4 милиона да имаш ръст с 3 милиона значи нещо … Извинявай“, допълва той.

„Има контролно звено, да се направи анализ на това и да се запише в протокола“, настоява Григор Димитров от БСК.

От думите на д-р Бойко Пенков, зам. министър на здравеопазването стана нясно, че разделянето на пакета на НЗОК на основен и допълнителен вече е завършило и той  ще бъде представен на вниманието на Надзорния съвет на Касата след като бъде окончателно формулиран.  

Д-р Шарков допълва, че първо пакетът ще се покаже на БЛС, а едва след това на Надзора на НЗОК. От здравно министерство обаче засега отказват да покажат пакета.

Източник: в „Стандарт“

_____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др