Днес отбелязваме Светония ден на фармацевта

Днес е Световният ден на фармацевта – 25 септември, определен от Международната федерация на фармацевтите /ФИП/.

Тази година мотото на професионалния празник е „Фармацевтът: Вашият партньор в системата на здравеопазването.”

У нас, както във всички страни-членки на ЕС, магистър-фармацевтът е най-достъпният медицински специалист, на когото пациентите се доверяват и вярват.

Проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз поздравява всички свои колеги с думите:

„За всеки, който практикува ежедневно професията си е от първостепенно значение прилагането на Правилата за добра фармацевтична практика и предоставянето на професионална и компетентна експертиза. Ето защо Българският фармацевтичен съюз е определил това като една от своите приоритетни цели.“

„В световен мащаб всеки ден три милиона магистър-фармацевти са партньори на пациентите и медицинските специалисти в стремежа за по-добро здраве. В България ежемесечно над 1,5 млн. пациенти посещават аптеката и получават лекарствени продукти и медицински изделия по рецепта от своя магистър-фармацевт„, отбеляза в обръщението си проф. Гетов.

Той изрази убеждението си, че съсловната организация със своите близо шест хиляди членове има своя важен и незаменим принос и добави:

„Бих искал да благодаря персонално на всеки от Вас за усилията и постоянството в утвърждаването и развитието на нашата професия!“

Пожелавам Ви здраве и много успехи в предоставянето на качествена грижа и обслужване на пациентите!“

Честит празник на всички магистър-фармацевти!