Специалистите предупреждават- сърдечната недостатъчност клони към пандемия

Депутати и специалисти обсъдиха в парламента мерки за справяне с факта, че сме на на едно от първите места в Европа по смъртност заради сърдечносъдови заболявания.

На кръгла маса с участието на ендокринолози, кардиолози и редица други медицински специалисти, народните представители се запознаха с притеснителната тенденция за честотата на сърдечносъдовите заболявания у нас и чуха препоръки за това как тя да бъде променена.

Проф. Цветана Кътова, национален консултант по кардиология, изрази мнение, че сърдечно-съдовите заболявания трябва да се третират като недостатъци в обществото.

Пациентите страдат тежко, инвалидизират се и роднините им често трябва да напуснат работа, поемайки грижата за болните си близки, обясни тя.

Сърдечната недостатъчност клони към пандемия. Голяма част от пациентите над 65 години страдат от нея, тя е и една от основните причини за хоспитализация, предупреди проф. Кътова.

Нямаме регистър на страдащите от сърдечна недостатъчност, обясни националният консултант, като предложи да се въведе еднодневна доболнична помощ след изписване на такъв пациент от болницата.

В другите държави, хоспитализациите спадат с по 10%, ако се спазват европейските препоръки, пресметна Кътова, като изтъкна, че болният у нас не е по-различен от европееца и тези неща могат да проработят и в нашата страна.

Да насърчим разработки и анализи в тази насока, да си направим регистър. Важно е да има национална стратегия за подобряване на здравните показатели“ , каза в заключение проф. Кътова.

_____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др