Изчезват лекарства, отпускани безплатно от НЗОК

Двадесет лекарства и препарати, които се отпускат безплатно от НЗОК или се предоставят с голяма отстъпка на пациентите, изчезват периодично, тъй като се изнасят зад граница, твърди пред в. „Монитор” Пенка Георгиева – председател на пациентската организация „Заедно с теб”.

По нейни думи, кортикокостероид, който се прилага при лечение на астма, е бил скрит от складовете, въпреки че фирмите производителки са го предоставили на дистрибуторите.

„Впоследствие обаче се оказа, че той не е в наличност, което означава, че е приготвен за продажба зад граница“, заключи Георгиева.

Препаратът е животоспасяващ и се прилага най-вече при традащите от тежка форма на астма бременни, кърмачки и малки деца. Медикаменти-заместители не могат да бъдат изписани, тъй като активното вещество се предава от организма на бъдещата майка в този на нейното дете.

След сигнал на пациентската организация в Здравната каса и Министерството на здравеопазването, въпросният препарат се появи отново в аптеките.

Източник: в. „Монитор“

_____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др