Хората с хронични заболявания искат по-голям достъп до рехабилитация

23 септември е последната дата за тази година, когато болните с хронични заболявания могат да заявят желание за постъпване в специализирана болница за рехабилитация по програми на НОИ.

Пациентите искат държавата да удължи срока и даде възможност на нуждаещите се да имат достъп до лечебни заведения за рехабилитация през цялата година.

В здравното заведение в гр. Сандански, специализирано за рехабилитация на заболявания на горните дихателни пътища, опорно-двигателен апарат и на периферната и централната нервна система, всеки ден постъпват нови пациенти за профилактика.

Анелия Тенева, пацинетка на специализираната болница разказва:“Ние идваме за втори път. Поводът е болестта на детето ми. Той е с алергична астма и заради мен – заради сенната хрема, но жалко, както знаете детския санаториум е затворен”

За разлика от програмите на НОИ, които са ограничени в определен срок, програмите, предлагани Здравната каса могат да се ползват целогодишно.

“Майка ми също има нужда, тя иска да отиде на Павел баня по клинична пътека като пенсионер, просто е някакъв ад – не можеш да се уредиш. Може би година и половина се опитва вече да се добере до такова направление и няма как”, казва още Тенева.

За да постъпи за лечение в болничното заведение, всеки болен трябва да отговаря на изискванията на НЗОК по алгоритмите, изработени за определените клинични пътеки.

„Пациентът, ако не отговаря на изискванията на алгоритъма по клинична пътека, тогава не може да бъде настанен при нас. Трябва да ползва свободния прием, който е от финансова гледна точка неизгоден за пациентите, а клиничните пътеки са по 7-дневен престой за всяка от клиничните пътеки, за които имаме сключен договор„, обяснява главната сестра Красимира Граматикова и допълва, че тези седем дни са крайно недостатъчни. 
„Най-малко 10 дни са необходими. Много от пациентите си доплащат по няколко дни, за да могат да направят този курс на лечение“, добавя тя. 

В болницата постъпват много деца  със заболявания на горните дихателни пътища. При тях се извършва комплексно лечение и физиотерапевтични процедури, от които децата се повлияват много добре, но държавата не поема разходите за терапията.

“Направихме постъпки за одобряване на пътека за белодробни заболявания към НЗОК, но тя не беше приета. Преди години лечението на децата е било субсидирано от държавата. Това вече не се случва от години наред и децата трябва да заплащат лечението си„, обяснява Красимира Граматикова

Освен това, минералната вода, която е от първа необходимост при балнеосанаториумите, не може да се използва пълноценно, поради липса на басейн.

“Болницата не разполага в момента с басейн има една процедура, която е тръгнала. Не знам до къде са стигнали нещата, но изработен е проектът, взети са разрешителни, изобщо теренът е определен, но няма финансови средства за изграждането на басейна. Пациентите ходят и ползват басейните, които са в града, в други хотели и предпочитат и биха желали да има басейн в лечебното заведение.”добавя м.с. Граматикова

Същевременно, за да се подобри обслужването в болницата е необходимо да се вложат значителни ресурси за закупуване на нова апаратура.

Източник: БНТ

_____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др