Медицинският университет в Пловдив посреща 1070 нови студенти на 15 септември

На 15 септември от 11.00ч. академичното ръководство на МУ-Пловдив ще открие официално новата учебна 2015/2016 година, съобщават от висшето училище

Тържествената церемония по откриването ще се състои във вторник от 11:00 часа пред Аудиторния комплекс на университета (бул. Васил Априлов №15А) за всички първокурсници, студенти и техните близки, за преподавателите и служителите на висшето училище.

Това е 70-та юбилейна учебна година в академичната история на Пловдивския медицински университет, която висшето училище чества през цялата календарна година. През юбилейната учебна година Медицинският университет – Пловдив ще обучава над 5 000 студенти.

След успешно проведената кандидатстудентска кампания 2015 в Медицинския университет – Пловдив са попълнени всички места за обучение по държавна поръчка за специалностите в четирите факултета и Медицинския колеж.

С прием след средно образование, редовно обучение в І-ви курс по държавна поръчка стартират общо 635 първокурсници. В магистърските програми – 140 са медиците, 100 в специалност „Дентална медицина”, 70 в специалност „Фармация”

В бакалавърска степен на факултета по обществено здраве факултет са записани 20 студенти за акушерки и 90 за медицински сестри и 40 в специалност „Управление на здравните грижи“.

В Медицинския колеж са записани общо 205 студенти по осемте професионални специалности за образователна степен “професионален бакалавър”.

От тази година стартираха с успешен прием две нови колежански специалности „Медицинска козметика“ и „Инструктор по хранене и безопасност на храните“.

От новоприетите първокурсници: 635 са български граждани по държавна поръчка, 270 – чуждестранни граждани и 80 български студенти – приети срещу заплащане.

Медицински университет – Пловдив ще запише за новата учебна година и 85 студенти след завършена степен на висше образование във Факултета по обществено здраве, където приемът на документи продължава.

Отличниците от приемните изпити с максимален бал 36.00 със заповед на Ректора ще бъдат наградени с емблематичните за висшето училище подаръци – медицинска слушалка, лекарска престилка, и по повод 70 годишнината „Алманах: 70 години МУ-Пловдив“, заедно с юбилейната пощенска марка на МУ-Пловдив.

Това са: Ванина Иванова Божилова, Екатерина Сивлинова Бабаджанова, Лилия Христова Цветанова – от специалност медицина и Лидия Станиславова Стоянова – специалност „Дентална медицина“.

Предвид на силно нарасналия брой на чуждестранните студенти (над 1000) от тази година тържественото откриване ще бъде с превод на английски език. Очакваме Ви на откриването на новата учебна 2015/2016 година на 15 септември /вторник/ от 11.00 часа пред Аудиторния комплекс.