Увеличава се броят на трансплантациите в България

През последните 3 години броят на трансплантациите у нас са е нарастнал 4 пъти. Това съобщи д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, според информация на в. „Стандарт“.

В сравнение с 2012 г., когато в България са направени общо 19 трансплантации, то към този момент от началото на 2015 г. техният брой е 52.

„Хората не само започват да даряват, а имаме вече и няколко случаи, в които самите роднини, когато знаят, че човекът е в тежко състояние и несъвместимост с живота, задават въпроса на лекарите дали не могат да дарят.“- коментира д-р Симеонова.

Според нея, „Това показва какви хора живеят в България и колко са подценявани те от администратори, които не си вършат работата и е по-лесно да прехвърлят отговорността на „лошите“, които не даряват.“

И още, „Статистиката сочи: през 2012 г. има 19 трансплантации, от които осем са от донор в мозъчна смърт, т.е. два донора за цялата 2012 година. През 2013 година имаме общо 39 трансплантации, през 2014 г. имаме 73 трансплантации от донори в мозъчна смърт и 13 от живо донорство.“

„Тази година до момента имаме 43 трансплантации от пациенти в мозъчна смърт и 9 от живо донорство“, добавя д-р Марияна Симеонова.

„Когато подадем орган в друга страна, ние го подаваме, за да можем да спасим наш гражданин, който все още не може да бъде трансплантиран тук, в България.“

„Надявам се в близките години повече видове трансплантации да се извършват в България, тъй като имаме добри хирурзи и те подготвят нещата. Те са достатъчно умни и интелигенти, за да ни кажат когато са готови и съм сигурна, че нещата ще се случат“, каза в заключение тя.