Д-р Венцислав Грозев не очаква закриване на лечебни заведения

„Не очаквам да се стигне до закриване на болници заради новите промени в Закона за лечебните заведения“, заяви шефът на БЛС д-р Венцислав Грозев, цитиран от БНР.

Д-р Грозев допълни, че при новите правила, директорите на регионалните здравни каси ще решават с кои болници да подписват договор в области, където броят на болничните легла е по-голям от потребностите. Самият той не вярва, че ще има закрити болници, но може да се наложи преструктуриране в болничната помощ.

Според Грозев законовите уредби  позволяват сливанията на болници, но не ги правят задължителни:

„Те могат да осъществят сливания и вливания при взаимен интерес относно комплексността на лечението, там също в закона за лечебните заведения и текста в него придоби един значително по-мек вариант според нуждите, обусловени от областната здравна карта, преценени пред комисията по изработването на здравната карта.“

Той твърди, че по цял свят се работи с подобни понятия, а БЛС ще има представители в групите, изработващи здравните карти на съответните области.  

Клиничните пътеки, до голяма степен, изживяха своя живот. Би трябвало да се мисли за комплексността или за т. нар. „диагностично свързани групи“ или някаква друга форма на диагностично-лечебен процес, която да гарантира по-добро качество и резултати. Тези хора трябва да бъдат мотивирани достатъчно, за да могат да мислят само за резултатите от своята работа.

Източник: БНР