В МУ-Варна се състоя курс по повод обструктивната сънна апнея и хъркането

​На 28 и 29 август в Медицински университет – Варна се състоя първият у нас курс по повод на лечението на обструктивната сънна апнея и хъркането чрез интраорални апарати.

Курсът, в който участваха близо 60 дентални специалисти, оториноларинголози, пулмолози, невролози, общопрактикуващи лекари и студенти по дентална медицина и медицина, се организира от Варненския медицински университет, Българското дружество по ОСА и хъркане и Немския стоматологичен съюз по сънна апнея.

Събитието се проведе под патронажа на Ректора на Университета, проф. д-р Красимир Иванов.

Ръководители на курса бяха доц. д-р М. Милков от Катедрата по протетична дентална медицина и ортодонтия и председателят на Немския стоматоологичен съюз по сънна апнея и член на борда на Европейската дентална академия по сънна апнея д-р Сузане Швартинг от Кил, Германия.

Откриването се състоя във Варненския музей по История на медицината. Приветствие от Ректора на МУ-Варна отправи заместник-ректорът по иновации и транслационна медицина проф. д-р Христина Групчева.

Поздрав към участниците към отправиха деканът на Факултета по дентална медицина доц. д-р Цветан Тончев, председателят на Българското дружество по оториноларингология, хирургия на глава и шия проф. д-р Румен Бенчев и доц. д-р Анна Толекова – заместник-ректор на Тракийски университет – Стара Загора.

В първия ден от семинара лекции изнесоха доц. д-р Дияна Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести, доц. д-р Георги Маринов, ректор на Медицински университет – Варна (1987 – 1990) и проф. д-р Павел Димов от Тракийски университет – Стара Загора. 

На следващия ден във Факултета по дентална медицина семинарът продължи с лекции и практически упражнения на световноизвестния стоматолог д-р Швартинг, която представи съвременната терапия на различни форми на обструктивна сънна апнея и хъркане с интраорални апарати, а практическата част бе насочена към специалисти, специализанти и студенти по дентална медицина и медицина.

Организационният комитет на курса благодари на всички участници, на колегите от различните отдели на МУ-Варна, помогнали при подготовката и реализацията на събитието, както и на колегите от Музея по история на медицината.

Следващият симпозиум по ОСА и хъркане ще се проведе отново във Варна през септември 2016 г.

Източник: МУ- Варна