Американски хирург извърши три операции в МБАЛ-Пловдив

Водещият специалист по пластична и реконструктивна хирургия от САЩ, д-р Дъглас Дидо направи три сложни операции на трима пациенти в МБАЛ-Пловдив, съобщиха от лечебното заведение. 

Всяка процедура е отнела на екипа по 7-8 часа в операционната. В интервенциите са участвали началникът на УНГ отделението д-р Асен Асенов и всички лекари и специализанти.

Първата процедура е била на 29-годишна жена с тежък дефект в структурата на носната пирамида, преживяла 3 неуспешни ринопластики. След 7-часова реконструктивна операция е изградена нова стена.

„Успяхме да компенсираме дефекта посредством костно-хрущялна присадка от носната преграда, без да се налага да се взема материал от други места“, обясни д-р Асенов. Той подчерта, че лекарите са работили при трудни обстоятелства – при ограничено поле за действие и много голям дефект.

Вторият пациент също се е подложил три операции поради рецидивиращ карцином на кожата на носа, довел до необходимостта от няколко последователни ринопластики. Въпреки лечението 55-годишният мъж имал козметичен дефект на едната ноздра.

Специалистите от МБАЛ-Пловдив се съгласили за операция, тъй като от 6 месеца онкологичното заболяване е в ремисия. Възстановяването на ноздрата отне 8 часа в операционната зала.

Д-р Дидо извърши и третата интервенция- чрез попълване с тъкани бе премахната деформация на меките части на носа при 40-годишна жена. Д-р Асенов обясни, че и последната пациентка е преживяла неуспешни реконструктивни интервенции, като в нейния случай те били 2.

Освен извършването на операциите, д-р Дидо консултира над 15 проблемни пациенти, които се нуждаят от пластики. Той увери, че болница „Пловдив“ разполага с необходимите условия за този тип хирургия.

Гостът призна, че е впечатлен от екипа на отделението.

„В моята 38-годишна практика съм мислил да приложа някои иновативни техники, които видях завеждащият д-р Асенов да изпълнява с лекота, но не съм го направил“, обясни той.

Д-р Асенов отправил поканата си към американския си колега по време на най-големия форум по ринопластика, проведен в Милано през март тази година. Преди да оперира в Пловдив, американският лекар изнесъл 2 лекции пред колеги от Българското ринологично дружество.

Д-р Дидо има частна клиника във Флорида. Зад гърба си има над 4000 операции на лице и нос, над 2000 фейслифта и още толкова липосукции.

Източник: МБАЛ- Пловдив