Седем млади лекари започват специализация в МБАЛ Бургас

Благодарение на нова наредба на МЗ, младите лекари вече могат да специализират на работното си място. Доскоро това не беше възможно.

Според предишните правила, медиците без специалност или трябваше да търсят място, обявено чрез държавна поръчка някъде в страната, или да плащат специализацията си сами за да станат специалисти.

Целта на наредбата е да задържи младите лекари у нас и да осигури квалификацията им, като освен облекчените условия за специализация тя предвижда и по-добро възнаграждение.

Новите правила са в сила от началото на годината и вече седем млади лекари от МБАЛ-Бургас специализират, като заедно с това са на работните си места. Става дума за специализанти по ревматология, хирургия, гинекология, нефрология, неврохирургия, физикална и рехабилитационна медицина.

В момента в болницата в Бургас има свободни места за четирима специализанти по хирургия, съдебна медицина, анестезиология и интензивно лечение.

От 2011 г. 19 от отделенията на лечебното заведение имат акредитация с оценка „отличен“ като база за получаване на специалност на вече завършили лекари. Всички отделения и звена на МБАЛ- Бургас са база за обучение на студенти по медицина и бъдещи медицински сестри.

Източник: burgascity.com