НЗОК: Предвижда се дефицит от около 89 млн. лева

От НЗОК очакват около 89 млн. лв. дефицит в бюджета до края на годината, според в. „24 часа“

Такава прогноза се  съдържа в отчета за реализирането на бюджета за полугодието, чието обсъждане започна от надзорния съвет на касата в понеделник.

Отчетът е върнат за преизчисляване, защото не са споменати задължителните отстъпки за медикаментите, предвидени в новата наредба 10 на министерството, обясни д-р Бойко Пенков, заместник-здравен министър и член на надзора на НЗОК.

НЗОК подканва фармацевтичните фирми до 11 септември да подадат заявления кой тип отстъпка избират, като единият вариант е административна отстъпка – 10% върху оборота, които се възстановяват директно на НЗОК на всеки три месеца.

Другата опция е споразумение между фирмите и здравната каса за споделяне на финансовия риск т.е. при по-голям ръст на разходите за медикаменти, фирмите ще възстановяват парите чрез отстъпки.

В бюджета на НЗОК се очакват около 40 млн. лв. от отстъпките за лекарства до края на годината, обясни д-р Пенков.

Касата предлага бюджетът й за догодина да бъде 3,2 млрд. лв. при разходи 2,8 млрд. лв. За лекарства и медицински изделия се искат близо 556 млн. лв., с 11 млн. лв. повече спрямо т.г.

Предложението за бюджет на лечебните заведения е за 1,3 млрд. лв., или с 46 млн. лв. повече.

Бюджетните разчети зависят и от основния пакет медицински дейности, който пише здравното министерство. Проектът трябва да е готов другия месец.

Източник: в. „24 часа“