Намалява броят на младите лекари, които искат да останат в страната

Все по- малко млади медици избират да останат в България след дипломирането си. Повече от 80 на сто, планират да заминат за Западна Европа след взимането на специалност, съобщи  вчера  д-р Петко Желязков, председател на Съюза на общопрактикуващите лекари, цитиран от Фокус.

Той допълни, че не вижда как може да се промени тази тенденция в близките години. Д-р Желязков смята, че здравната администрация в страната не създава условия за развитието на младите медици, особено в специалността „Обща медицина”. Средната възраст на лекарите в страната за последните десетина години е около 50-52 години, съобщи още  той.

По неговите наблюдения има траен недостиг на лични лекари и незаети практики и проблемът съществува от години, особено в някои области на страната като Айтос например.

Въпреки, че няма оставен пациент без личен лекар, той е записан някъде. Въпросът е, че този лекар може да обслужва 8-10 селца и обслужването на това население е много трудно”, поясни д-р Желязков, като добави, че при липса на личен транспорт е трудно на личния лекар да се справи с всички нужди на пациентите.

„Много по-лесно е практиката да е в голям град, така че лекарят да си стои на едно място и пациентите да идват при него”, потвърди той. 

Източник: в. Монитор