У нас ще се реализират два пъти повече клинични изследвания

„Целта ни е в следващите години приходите за българската икономика, които идват от клинични проучвания на медикаменти, да скочат почти двойно – от 200 млн. лв. на 350 млн. лв“- това бяха думите на здравния министър д-р Москов пред здравната комисия към НС.

Той добави още: „Изчислено е, че толкова е капацитетът на лечебните заведения у нас. Освен финансовия ефект това е начин и повече пациенти да имат достъп до най-иновативното лечение“.

Според анализ на KPMG обаче средствата, идващи от проучванията у нас, са около 150 млн. лв., още повече, че в последните години има спад на пациентите, които се включват в тези процедури, се съобщава във в. „Сега“.

От одиторската фирма твърдят, че средствата от изследвания биха могли да станат до 185 млн. лв., при условие че се вземат мерки за улесняване на административните процедури при разрешаването на нови проучвания. Ако това не се реализира, възможните приходи могат да спаднат до 100 млн. лв.

Всяка година агенцията по лекарствата издава 200-230 разрешения за нови изледвания.

Според д-р Москов, МЗ, агенцията по лекарствата и неправителствени организации са разработили цяла концепция за стимулиране на изследванията у нас.

Една от тях беше приета с редакция в Закона за лечебните заведения – поликлиниките вече могат да дават по пет допълнителни легла за денонощно наблюдение на пациенти, участващи в изпитвания на медикаменти. Така се предполага, че ще бъдат удовлетворени и претенциите на фирмите-поръчители на изследванията.