Етичната лекарска комисия на БЛС ще разгледа случая с починалото новородено в Тетевен

Централната етична комисия  ще разгледа на 17-и септември случая, при който новородено почина след травматично раждане в лечебното заведение в Тетевен.

От прокуратурата казаха пред БНР, че по случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт при професионална непредпазливост. 

Била е назначена медицинска експертиза, която обаче не е дала ясен отговор на част от въпросите. Ето защо е проведена нова експертиза, от която още се чакат резултати. 

В края на месец май майката обвини  д-р Нина Байчева, завеждаща отделението по АГ в града, че е подходила грубо и непрофесионално към раждането, поради което детето й е починало.

Стигна се до проверка на Изпълнителна агенция „Медицински одит“, която установи редица нередности, което доведе до напускането на обвинената лекарка и на нейн колега, а по-късно беше закрито цялото отделение.

На 17-и септември  е планувано етичната лекарска комисия  да отсъди дали да се отнемат лекарските права на д-р Байчева за определен период от време. Казусът се гледа повторно, след като през юни регионалната колегия на БЛС в Ловеч прецени, че лекарката е спазила професионалните норми.

Това решение обаче е в несъгласие с доклада на „Медицински одит“, който посочва, че има сериозни нарушения.