В курорт Албена се организира симпозиум за проблемите със затлъстяването при децата

За пореден път Албена е домакин на 14-ия Международен симпозиум „Акад. Ташо Ташев“ по проблемите на храненето и затлъстяването.

На срещата присъстват представители от България, Румъния, САЩ, Русия, Канада, Франция, Мароко, Израел, Дания, Турция, Гърция и други държави.

Главните теми за дискусия са превенцията на детското затлъстяване, особеностите при хранителните навици и затлъстяването на Балканите и други. Ще бъдат представени резултати от европейски проекти по тази тематика – PREVIEW, EPHE, MOCA.

Специални гости и лектори на форума са проф. Волкан Юмюк (Турция), проф. Мариа Хасапиду (Гърция), проф. Макс Маислос (Израел), д-р Франсоаз Рови-Сос (Франция), проф. Виолета Йотова (България).

Събитието се организира от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, която наскоро отбеляза 20 години от създаването си.

В същото време ще се проведе и „Училище за здраве – за деца, родители и учители“. То се организира за трети път от БАСОРД и Министерството на образованието и науката и е под патронажа на министъра на образованието.

Според специалистите детското затлъстяване у нас представлява въпрос със сериозно медицинско и социално значение. Последните проучвания показват ръст на затлъстяването и наднорменото тегло с 5-15% , в зависимост от възрастовата група.

В рамките на шест дни семейства и учители ще се обучават за правилата на здравословния начин на живот– балансирано хранене, съчетано с физическа активност. На присъстващите се извършват антропометрични измервания на индекса на телесна маса, мастната тъкан, ще се преценява рискът от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II.

Всички участници ще консумират меню от разнообразна и балансирана храна, включваща плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни.