Най-добрите медицински университети в Европа

brick school The University of Cambridge, Karolinska Institutet и University College London оглавяват класацията на най-добрите медицински и фармацевтични университети в Европа, докато Harvard University е на първо място в световната класация The Academic Ranking of World Universities (ARWU) публикува годишната си класация за най-добрите медицински и фармацевтични университети в Европа и в света. ARWU използва шест обективни показатела за подреждане насветовните университети, които включват: спечелени Нобелови и други награди от работещи в университета, брой цитирания на научни проекти и статии, брой публикации в списанията на Nature и Science, брой индексирани публикации в the Science Citation Index и средния брой на научни публикации падащи се на преподавател в съответния университет. Повече от 1000 университета са били включени в проучването.

Тази класация не само показва нивото на обучение и научна работа в съответните университети, но е и добър показател за сравнение между висшите медицински училища в Европа. Избора на възможно най-добрия университет е не само предизвикателство, но и изключително важно решение за бъдещото кариерно развитие на всеки един медик, стоматолог или фармацевт.

Според класацията, University of Cambridge е на #1 място в Европа с обща оценка от 68,6 от максимални 100 точки. University of Cambridge се придържа към своята мисия, която е да служи на обществото чрез поддържане на най-високите международни нива в сферата на образованието, обучението и научните изследвания. Репутацията на университета за достигане до изключително високи академични постижения е известна по целия свят и се подчертава от интелектуалните постижения на студентите, учещи там, както и от научните проекти, провеждани от преподавателите.

Karolinska Institutet в Швеция е на #2 място в Европа с резултат от 64,1. Това е един от водещите медицински университети в света. Мисията на университета е да допринесе за подобряване на здравето чрез научни изследвания и образование на високо ниво. Karolinska Institutet е основан като академия за обучение на квалифицирани хирурзи, но днес е един от най – модерните и най – добрите медицински университети в света.

University College London (UCL) е на #3 мястос резултат от 61,4. UCL е бил създаден като първият университет даващ равни възможности за образование на студенти от всяка раса, класа, религия или пол. Основополагащите принципи на университета, целящи справяне с реални проблеми са все още актуални и днес. Медицинско училище осигурява безпроблемно висококачествено образование и насърчава върховите постижения в медицинското образование и наука.

Останалите университети в топ листата на Европа са University of Oxford, на #4 място с 58 точки, The Imperial college of Science, Technology and Medicine #5 с 57 точки, The University of Nottingham – шести с 53,8 точки. Нататък следват – King’s College London, Leiden University в Холандия и The University of Munich в Германия.

Най-добрите университети извън Европа, в които се изучават медицински науки са Harvard University – на #1 в световната класация със 100 от 100 точки. Harvard University е бил винаги на върха на тази класация от създаването й през 2003. The University of California, the University of Washington, John Hopkins University и Columbia University, всичките в САЩ, се подреждат от второ до пето място в класацията.

Източник: http://www.shanghairanking.com/FieldMED2012.html