Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Доц. Мария Стаевска: „Цитокиновата буря не стряска алерголозите”

Когато говорим за цитокинова буря, това не е стряскащо за алерголозите, тъй като в практиката си ние често се срещаме с паценти с астма, при които тзи процес трябва да бъде овладян. Това каза доц. Мария Стаевска по време на лекцията си за Th2 възпалението при тежка астма по време на Есенните дни на Българското дружество по алергология.

Над 400 000 души годишно умират от астма в световен мащаб. Само за Европа 45% е делът на неконтролираната астма, макар, че през последните години има много добри показатели по отношение на лечението, диагностиката и качеството на живот.

19,3 млрд. евро годишно са щетите само за световната икономика в резултат на неконтролираната астма, без да споменаваме отромните щети в живота на самия човек и на близките му.

Съществуват и множество проблеми по отношение на лечението, гарантирано от обществените фондове и каси, които не реимбурсират най-съвременните биологични медикаменти. “Допиксент” и “Пиломат” се очаква да облекчат в огромна степен състоянието на пациентите ни, решавайки едновременно повече от един проблем.

Доц. Мария Стаевска: „Цитокиновата буря не стряска алерголозите”
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email