Първата есенна конференция по алергология продължава днес и утре

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Първата есенна конференция на Българското дружество по алергология (БДА) стартира вчера и ще продължи днес и утре он лайн, заради епидемичната обстановка.

Председателят на БДА доц. Мария Стаевска откри събитието с кратко приветствие към участниците. Тя благодари на всички представители на индустрията, направили възможно това събитие по време на пандемията и се обърна към участниците:

“Успяхме да направим така, че дружеството да бъде като семейство за всеки един специалист, да се почувства дух на общност и да можем винаги да си помагаме. Това, което ръководството се опита да направи тази година е да се популяризира дейността на дружеството – един от аспектите на нашата помощ към членовете ни, редом с онлайн прегледите, актуализираните възнаграждения за публикации, и лекции”.

И макар да няма алерголог, чиято практиката да не е пострадала от пандемията, членовете на дружеството успяват успешно да и плавно да преминат към новата онлайн реалност. Последният пример са онлайн прегледите в платформи за телемедицина, организирани в месеца на уртикарията.

“Работим все по-често виртуално и все по-успешно, остава само да регламентираме този вид дейност и пред пациентите си”, коментира още доц. Стаевска и се обърна към членовете си и към участниците в Първата есенна конференция с думите: “Сега е моментът да напишете това, за което не сте имали време преди пандемията. Изпращайте ми вашите предложения, обзори, интересни практики и клинични случаи – ще бъдат коментирани всеки понеделник онлайн до Пролетните алергологични дни”.

Доц. Стаевска изрази надежда, че в бъдеще дружеството ще успее да разгърне още по-мащабна дейност и по отношение на контактите със съседни специалности – специалисти по уши, нос, гърло, дерматолози, пулмолози и др.

“Темите в рамките на Първите есенни алергологични дни са тежки – най-бързо развиващите се области в алергологията – астма и ангиоедем. Клиниката по алергология е единственият център за наследствен ангиоедем и един от най-добрите за тежка астма. Вярвам, че тепърва ще продължим да ги утвърждаваме”, каза в заключение тя.

През първия ден бяха дискутирани теми, свързани с редки форми на ангиоедем и наследствения ангиоедем в България – тема на презентацията на д-р Анна Валериева.

Д-р Денислава Недева започна участниците с идиопатичен нехистаминов ангиоедем и ангиоедем от АСЕ инхибитори, а Кремена Найденова с фаталния ларингеален ангиоедем, проблемите и интервенциите.За предимствата на заместителната терапия с С1 инхибирот говори д-р Диана Христова.