Спрей при настинка ВируПротект – иновативно решение в борбата с вирусите от СТАДА България

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Само за медицински специалисти. Материалът не е предназначен за потребители

Наскоро проведено in vitro изпитване показа,  че спреят за уста ViruProtect, който ще се предлага на българския пазар от СТАДА България би могъл да осигури защитна бариера срещу вредни вируси като SARS-CoV-2 и така да допринесе за тяхната деактивация. Изпитването също така доказа, че ViruProtect деактивира коронавирусът SARS-CoV-2 с до 98.3% (1.76 log10)  в in vitro условия.

ViruProtect, медицинско изделие произведено от шведската компания Enzymatica, е спрей за приложение в устната кухина, който основно съдържа глицерин и трипсин от атлантическа треска. Целта на скорошното in vitro изпитване бе да установи способността на ViruProtect да деактивира SARS-CoV-2, причинителят на COVID-19 пандемията.

За тази цел бе проведено суспензионно изпитване на вируцидния ефект на ViruProtect срещу SARS-CoV-2. В хода на това in vitro изпитване  беше установено, че ViruProtect може да деактивира SARS-CoV-2 в рамките на 20 минути с до 98.3%  (1.76 log10). Още повече, че нито една от тестваните разреждания не показва цитотоксичност за ViruProtect.

Изпитването бе проведено от американската компания Microbac Laboratories Inc., независима, акредитирана и сертифицирана лаборатория. Дизайнът на In vitro изпитването е съобразен със стандартизирана и валидирана методология, а именно Международният тестови метод ASTM E1052 “Стандартен тестови метод  за оценка на активността на микробициди срещу вируси в суспензия.“

Предишни in vitro резултати получени чрез същия метод показаха, че ViruProtect е ефективен и срещу друг вид коронавирус, HCoV-229E, един от причинителите на леки настинки. Сравнен със SARS-CoV-2, HCoV-229E принадлежи към различна подгрупа от  семейството коронавируси. Резултатите от две изпитвания сочат, че ViruProtect може да е ефективен срещу няколко коронавируси.

SARS-CoV-2 активно се размножава в гърлото и според актуални анализи се смята, че може да освобождава висок вирусен товар дори в период с лека симптоматика.

“Дори резултатите от настоящето in vitro изпитване да не могат да бъдат директно тълкувани като клинична ефикасност, е изключително интересно, че ViruProtect е в състояние ефективно да деактивира SARS-CoV-2 in vitro, тъй като това е доказателство за механизъм, който може впоследствие да се отнесе към клинични проучвания.  Резултатите сочат, че ViruProtect би могъл да осигури защитна бариера срещу SARS-CoV-2,” смята Клаус Егштранд, Главен Изпълнителен Директор на Enzymatica.

Деян Лаковкси, Главен Изпълнителен Директор на СТАДА България, коментира: “Нетърпеливи сме да предложим ViruProtect и на българския пазар този сезон, още сега през ноември. Новите in vitro данни  спрямо SARS-CoV-2 са много окуражаващи! ViruProtect е регистриран като медицинско изделие и затова ще е на разположение за свободна продажба без рецепта в аптеките, където фармацевтите ще съветват крайните потребители за най-оптимално приложение на ViruProtect.”

ViruProtect спрей за уста 20ml ще е на разположение за продажба без рецепта в аптеките, на прогнозна цена на рафт от 28-30 лв.

Линк към оригиналния доклад от in-vitro проучването, публикуван на 25.09.2020

Линк към прессъобщението на сайта на производителя, шведската компания Enyzmatica

Спрей при настинка ВируПротект - иновативно решение в борбата с вирусите от СТАДА България