Д-р Неделчо Тотев: „Ние на практика не може да лекуваме коронавирус, защото не сме компетентни“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Това, което се случва, е въжеиграчество, а не мениджмънт. Това заяви д-р Неделчо Тотев председател на Сдружението на общинските болници по повод решенията, които засягат общинските болници, предаде БНР.

Три са основните направления, каза д-р Тотев: решенията относно коронавируса, надлимитните дейности и промените в Закона за лечебните заведения. Те са обсъждани на Управителен съвет на сдружението и ще се коментират на Общо събрание следващия четвъртък.

По отношение на казаното от здравния министър, че всички лечебни заведения трябва да приемат заразени от коронавирус, д-р Тотев подчерта, че това не е писмена заповед, и ако това трябва да се изпълнява, има юридически противоречия, а при рискова ситуация, може да се стигне и до съд. Това не е страх, не е отказ, а факти, заяви д-р Тотев. В голяма част от лечебните заведения в разрешителното им за дейност няма право за инфекциозни дейности и за лечение на такъв тип заболяване. Това означава, че ние нямаме право да правим такава дейност, защото не сме компетентни.

Ние няма да стоим встрани, ние и досега това правим, нашите специалисти осигуряват консултации в спешните звена, определят изследванията, бързи тестове, селектираме пациенти в тежко състояние и ги насочвахме до момента към лечебните заведения и специалисти, които имат цялата компетентност и арсенал, които държавата им осигури, за да лекуват тези пациенти.

Затова, и колегите ми казват, че са притиснати до стената, няма писмена заповед, за да се сподели отговорността, а ти казват – ти приемаш, като не приемаш, ето сега предстои сключването на договор, казват ти, няма да сключим договор с твоята болница. Колегите ми казват и за други начини на натиск.

Като единствено решение д-р Тотев предлага обособяването на няколко големи болници в страната, обособени само за лечение на болни от коронавирус.

Проспахме много месеци, каквото и да се направи сега, е късно, каза още д-р Тотев.