Ако държавата можеше да напише искрено писмо до всеки един студент медик…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Ако държавата можеше да напише искрено писмо до всеки един студент от медицински университет, който тя моли за помощ в ограничаването на заразата от COVID-19 (коронавирус), то това писмо щеше да звучи така:

“Помогнете!
Имаме легла, но нямаме достатъчно персонал! Няма как да се справим.

Да… виновна съм, че дълго време седях и не промених нищо по въпроса за специализациите ви. Нищо в добрата посока.

Да, разбирам, че измазани болници и поликлиники е само началото и трябваше да го правя по-често и по-бързо, а не да се влача.

Да, разбирам, че сте разочаровани. Че правя така, че накрая да не излизате по-надъхани да практикувате, а напротив – излизате отчаяни и чудещи се в коя друга държава да отидете.

Да, знам, че с някои си действия насъсках да се озлобят лекари срещу лекари, било то за 1000 лв. И че накрая страдат пациентите, които ще си изкарат гнева на вас, младите.

Да, знам, че влязохме в тази борба с коронавируса с почти рухнала здравна система.

Да, знам.

Но сега ми трябвате! Трябвате на целия си народ, който в по-голямата си част мисли, че всичко е измама (т.е. и вируса) и доверието на тази по-голяма част към лекарите е сведено до минимум, описващо се с “първо ракийката и чак като почна да повръщам кръв, тогава – лекар”.

Вероятно след COVID-19 ще си променя отношението към вас. Не знам. Макар и да вярвам, от време на време, че правилният начин за решаване на вашия проблем е връщането на методики от едно време – сиреч разпределението по градове, села и паланки.

Вероятно ще осъзная, че трябва да използвам на максимум здравният туризъм, който предоставям и да развия една нормална здравна система, която да може да има условията, които ще върнат специализиралите в чужбина българи.

Вероятно. Но… ще видим.”

Лично ваша – Държaвата

Даниел Георгиев