Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Проф. Младенов: Нов подход към простатата и мъжката потентност

25-ти Юбилеен Национален Симпозиум по урология и ендоурология се проведе в гр. Сандански в периода 15-17 октомври. Организатори на събитието бяха Фондация „Урология и ендоурология“ и „Българското дружество по ендоурология и ЕКЛ”. Проф. д-р Димитър Младенов, Началник Направление „Обща урология” в Клиниката по урология на УМБАЛ “Александровска”, София представи две лекции на тема: „Простенал® Перфект – нов подход към простатата и мъжката потентност“ и „Възпалителни заболявания на отделителната система и URINAL®“.

Двете презентации бяха подкрепени от фармацевтична компания Walmark. В началото на тази година, акционерното дружество СТАДА Арцнаймител АГ (STADA Arzneimittel AG) приключи успешно сделката по придобиването на дружеството Валмарк а.с. (Walmark a.s.) от Мид Юропа Партнърс (Mid Europa Partners).

Това придобиване даде възможност на Stada значително да разшири глобалното си портфолио от брандирани продукти благодарение на богатата гама от продукти на Walmark (витамини и минерали, продукти за детско, женско и мъжко здраве, продукти за грижа за ставите, за стомашно-чревния тракт и продукти против настинки и грип).

Повече информация за акцентите в лекциите  можете да прочетете в следващия материал:

Проф. Младенов, каква е честотата на доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) в България?

За ДПХ статистическите данни у нас и по света сочат, че честотата на състоянието е 50% при мъжете над  50 години, 60% при 60-годишните мъже и приблизително 70% при тези на 70 години. И така тя се увеличава постепенно с напредване на възрастта.

Последните проучвания показват, че при 20% от  мъжете между 40 и 50 години се установява доброкачествена простатна хиперплазия с типичната за нея симптоматика. Ние приемаме, че ако един мъж доживее до 100 години, той ще страда или от ДПХ или от карцином на простатата.

На каква възраст най-често се диагностицира ДПХ?

Ние горещо и непрекъснато препоръчваме мъжете над 50 години да се консултират с уролог по отношение на простатната си жлеза поне веднъж годишно. Това е възрастта, когато обикновено настъпва дисбаланс между мъжките и женските полови хормони – мъжките намаляват, а женските се увеличават.

Тоест, започва мъжкият климактериум и висок процент от мъжете започват да страдат от симптоми на долните пикочни пътища (СДПП), свързани с ДПХ.

Какви са алармиращите симптоми?

Симптомите са много разнообразни, но и строго индивидуални. Те включват чести нощни и дневни позиви за уриниране, вяла и изтънена струя, която пада наблизо и понякога мокри върха на обувките.

Уринирането започва трудно, с напъване и с изчакване. В края на микцията струята продължава да изтича на капки, а мъжът има чувство за непълно изпразване на пикочния мехур. Възможно е след 20-30 минути да получи нов позив за уриниране, а количеството на урината да е малко.

И не на последно място пациентът понякога получава неудържим позив за уриниране, но отделената урина не съответства по количество на силата на позива.

Какви са методите, чрез които се диагностицира?

Ние препоръчваме поне веднъж годишно пациентът да изследва простатния специфичен антиген (ПСА). Това е туморен маркер. Той е органоспецифичен, има го само при мъже, но не е туморно специфичен.

Нормалните му стойности са между 0 и 4 нг/мл. В този смисъл той може да бъде в нормални граници и да има карцином, но може да бъде завишен и да няма карцином.

Второто изследване, което препоръчваме е ректалното туширане на простатната жлеза. Чрез него се определят приблизителните размери на простатата.

Изследването е полезно за ранна диагностика на простатния карцином, тъй като той се развива от периферията на жлезата и простатната капсула. Ректалното туширане много лесно насочва лекаря към съмнителен за карцином участък и последваща биопсия от него под ултразвуков контрол.

Представихте лекция за Простенал® Перфект. Какви бяха най-важните акценти и какво е новото при продукта?

Препаратът Простенал® Перфектна фирма Stada (Walmark) спада към фитопрепаратите и се използва за фитотерапия на ДПХ и СДПП. В известна степен той забавя прогресията и уголемяването на простатната жлеза, спомага за намаляване на обема ѝ и подпомага мъжката потентност.

Съвременните проучвания показват, че комбинирането му с алфа блокери засилва неговото действие.

Все по-често се наблюдават оплаквания относно потентността при младите мъже, възрастовата граница спада с всяка изминала година. Причините за това са много, но една от основните е напрежението, забързаният начин на живот.

Отразява се на психиката на мъжа и респективно на неговото сексуално представяне. Фитопродуктът Простенал® Перфект има доказан положителен ефект за мъжката потентност. Изследвания доказват, че концентрираните екстракти в състава повишават подвижността и преживяемостта на сперматозоидите.

Разновидностите на Простенал® включват няколко нови добавки, които ги правят подходящи за пациенти с неспокоен сън и нощно ставане.

Обърнахте внимание и на друг продукт с по-нов и по-богат състав – Urinal Akut®. Направи ми впечатление, че го нарекохте алтернатива на антибиотиците. Бихте ли обяснили защо?

Правилното лечение на възпалителните заболявания на отделителната система изисква първоначално да се направи урокултура с антибиограма. В противен случай и най-широко рекламираният и най-скъпият антибиотик няма да осигури качествено излекуване.

От друга страна спазването на основните принципи на антибиотичното лечение – подходящ антибиотик, оптимална дозировка и достатъчно дълго време – осигурява ефективно лечение.

Препаратът Urinal Akut® има специфичен механизъм на действие. На първо място неговите съставки имат антиадхезивен ефект спрямо бактериите като им пречат да залепват върху лигавицата на отделителната система.

На второ място те разрушават защитния полизахариден филм, създаден около бактериите, който възпрепятства въздействието на антибиотиците. И трето те повишават диурезата на пациента и неговия имунитет.

Urinal Akut® може да се взема самостоятелно, едновременно с антибиотик или като негова „опашка“ като поддържаща терапия. В този смисъл препаратът действа антиадхезивно, антибактериално без данни за бактериална резистентност като произлязла от природата алтернатива на антибиотичната терапия.

Петя Петрова, Medical News

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email