В Търговище с алгоритъм за прием на пациенти с COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Алгоритъм за прием на пациенти със съмнение за COVID-19 е регламентиран в заповед на областния управител на Търговище Митко Стайков, предаде БТА. Заповедта е издадена, съобщи Стайков след извънредно заседание на Областния координационен щаб за борба с разпространението на коронавирус.

Основен повод за заседанието е отчитания ръст в броя на заразени с коронавирусната инфекция лица от персонала на болничното заведение, хоспитализираните диагностицирани и чакащите за прием и лечение пациенти. Идеята е била да се създаде ясен алгоритъм за действие при съмнения за COVID-19.

В заповедта на областния управител е разписано, че задължение на общопрактикуващите лекари е да уговорят приемът на пациенти в здравното заведение, като е необходимо да получат потвърждение за сигурна хоспитализация. Именно личните лекари следва да издадат медицински документ, регламентиращ настаняването на конкретния пациент в болница.

Когато се подават повиквания за контактни и карантинирани във връзка с COVID-19 лица, подлежащи само на лабораторни изследвания или рентгенографии, общопрактикуващите лекари са задължени да издадат необходимите документи за медико-диагностична дейност и максимално бързо да съдействат за осъществяването им.

Контрол по изпълнението на заповедта ще осъществяват всички членове на Областния координационен щаб.