Д-р Николай Брънзалов: „Всяко направление се издава по преценка на лекаря, а не по искане на пациента“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Личните лекари вече ще имат право да издават направление за PCR тестове, като това ще става онлайн.

„Нещата са от наша страна са приготвени, даже сме приготвили нещо като демо версия. Престоят разговори с представители на Министерство на здравеопазването, както и с представители на Информационно обслужване“, каза в студиото на БНТ зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Към този момент цялата борба с COVID епидемията се води с бюджета на НЗОК, обясни той. В момента дори има и средства в резерва на бюджета. Допълнителни средства могат да се осигурят от фондове за борба с коронавируса, както и от дарения.

„Тестването, лечението на пациенти на всички нива изисква финансов ресурс“, каза лекарят.

Предложението е направление да се издава само при клинични прояви на симптоми на болестта не на контактни или други пациенти, които просто желаят да си направят тест. Той припомни, че всяко направление се издава по преценка на лекаря, а не по искане на пациента.

Има искане да се заплаща на личните лекари по 70 лева на пациент, ако е под карантина и по 5 лева за всяка консултация – по телефона или на живо. Д-р Брънзалов смята това предложение за достатъчно аргументирано, защото тази стойност е съизмерима с цената на три трамвайни билета.

„Наши колеги са заболели, техните заместници са заболели и ние нямаме алтернатива“, обясни той.

Намаляването на карантината от 14 на 10 дни той определи като правилно решение.