Отбелязваме Международния ден на анестезиолога

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Днес, 16 октомври, отбелязваме Международния ден на анестезиолога и в тази връзка бил искал да поздравя всички колеги, които не само в условията на COVID-епидемията, а винаги са били на първа линия, заяви член-кореспондент проф. д-р Николай Петров, д.м.н., ръководител на КАИЛ на ВМА и председател на Българско дружество по анестезиология и интензивно лечение.

Анестезиолозите-реаниматори са хората, които спасяват животи! Те дават шанс на пациентите да преживеят тежки и големи оперативни интервенции, да преживеят катастрофи, политравми, отравяния, удавяния. Те са тази част от лекарската гилдия, която е най-близо до земята – в смисъл да стоят здраво стъпили на краката си и често да си сверяват часовниците по отношение на ценностите в нашия живот, подчерта още специалистът.

Тази година Световната федерация на дружествата по анестезиология лансира като тема, като слоган, достъпа до безопасна анестезия, тъй като, по последни данни, около 5 милиарда от населението на Земята няма достъп до безопасна анестезия.

Естествено, че на фона на празника, който ще отбележим пътьом, натоварени с много работа, трябва да си дадем сметка отново, че на нашите плещи се стоварва поредното много голямо изпитание. И то е свързано с това, че наред с ежедневната работа, която така или иначе, сме призвани да вършим, в момента масово се заделят екипи, които да лекуват специфично болни, а именно пациенти с COVID-инфекция, които са с нарушени жизнени функции. По тази причина, на практика се поддържат по две реанимации, по две интензивни клиники. Не само при нас във ВМА, а и във всички големи болници, има екипи, ангажирани със спешност, екипи ангажирани с интензивните клиники и екипи, ангажирали с другите интензивни COVID-отделения. Към тях трябва да добавим и екипите, които да осъществяват анестезиите при спешните и плановите операции. Т.е. ние в момента трябва да тъчем на повече от три стана с този състав, който представляваме в момента, и с тези сили, които имаме в момента, отбеляза проф. Петров и призова:

Моят апел към колегите е да проявят сили, воля, разум, за да можем за пореден път да покажем колко сме нужни на обществото, на нашите близки, на нашите приятели, защото няма по-добра оценка от това да бъдеш полезен и хората да разберат това.