Инфекциозното отделение в Бургас – препълнено

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Големият брой на заразени с коронавирус препълни инфекциозното отделение на болницата в Бургас, съобщиха от лечебното заведение. Всички 16 легла са заети от пациенти, които са в среднотежко състояние. Това сподели д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ-Бургас.

„Има още 20 пациенти, които са с общи инфекциозни заболявания. Това са хепатити, ентероколити и други, както възрастни, така и деца се лекуват там”.

Здравната инспекция в Бургас е издала заповед за разкриването на допълнителни легла в отделението. Предвидени са нови 20 места за пациенти с коронавирус, както и се увеличава броя на медицинския персонал.

„Д-р Миразчийски – управителят на УМБАЛ-Бургас, заяви, че вече има готовност и има начини да осигури кадрово тази дейност. Има желание и от лекарите. Един лекар от онкодиспансера е изявил желание да бъде доброволец. Също така има и специализанти.

В цялата област Бургас има общо 146 легла, като най-много в момента са свободните в Карнобат.

Отделението в Айтос също е запълненж, а един от лекуващите лекари – пулмологът д-р Силвия Маркова, е сред болните.

Във връзка със създалата се обстановка Министерският съвет одобри допълнителни 2 100 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за закупуване на 2500 флакона от лекарствения продукт ремдесивир, който е ефективен за лечението на пациенти с COVID-19, които, след получаване на доставката, ще се разпредели според заявените от регионалните здравни инспекции потребности.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email