Национален консенсус за лабораторна диагностика на SARS-COV 2 инфекция

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

БЛС събра водещите експерти по вирусология, имунология, епидемиология, микробиология и представители на лаборатории, които се обединиха около експертно становище (алгоритъм) за подход в диaгностиката на коронавируса.

На проведената на 14.10.2020 г. среща, организирана от БЛС, присъстваха председателят на Българското дружество по клинична лаборатория проф. д-р Добрин Свинаров, проф. Радка Аргирова – председател на Българското дружество по медицинска вирусология и председател на Националния експертен борд по вирусология, проф. д-р Нели Корсун – завеждащ Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания“ към НЦЗПБ, проф. Райна  Гергова – микробиолог и преподавател от МУ – София, проф. Мария Средкова – ръководител Вирусологична лаборатория МУ – Плевен, доц. Мария Атанасова от МУ – Пловдив и още много експерти от Университетски болници и лаборатории от страната. От съсловната организация в дискусията участваха председателят д-р Иван Маджаров, зам.-председателят д-р Николай Брънзалов, д-р Стоян Борисов-главен секретар на БЛС, д-р Снежан Снегаров и д-р Нели Нешева – членове на УС на БЛС.

При откриването на дискусията д-р Иван Маджаров заяви, че идеята е водещите специалисти в България да изработят експертен алгоритъм. „Трябва да сме наясно къде сме сега, какво трябва да правим в кабинета на ОПЛ, на специалиста, в болниците, в цялата ни здравна система. Трябва да има ясно послание към обществото и Министерството на здравеопазването за поведението, което трябва да се следва при диагностиката на COVID-19“, заяви д-р Маджаров.

Коментирани бяха различни теми, сред които:

– Могат ли антителата да осигурят своевременна (навременна) диагноза коронавирус;

– Бързите антиген тестове – могат ли да са евтина и бърза алтернатива на PCR-тестове;

– PCR тестовете ли са златният стандарт в диагностиката на корона вирусната инфекция- проблеми и неизвестни;

– Епидемиологични аспекти свързани с тестването, като кога да се тества;

– Административни въпроси свързани с корона вирусната инфекция;

След финални уточнения през следващите дни експертното становище (алгоритъм) за подход в диaгностиката на коронавируса ще бъде изпратено до Министерството на здравеопазването.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email