Европа затяга мерките заради рязкото увеличение на COVID-19 в света

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Европа затяга мерките на фона на рязкото увеличение на случаите на коронавирус в световен мащаб.

По данни на американския университет „Джонс Хопкинс“ броят на потвърдените случаи надхвърля 38 милиона души, информира БНР.

Чехия налага триседмична частична карантина, като затваря ресторантите, баровете, кафенетата и другите заведения за обществено хранене, както и клубовете. Страната има най-висок процент новозаразени в региона. Въвежда забрана за събиране на повече от шест души.

В Нидерландия също е обявена частична карантина. Маските вече са задължителни на обществени закрити пространства.

Междувременно много страни съобщават, че се увеличават приетите в болница пациенти.

В Париж до края на следващата седмица може да бъдат заети 90 процента от леглата за интензивно лечение. Очаква се по-късно днес президентът Еманюел Макрон да обяви по-нататъшни ограничения. Според местни медии, градовете, смятани за горещи точки, включително Париж, могат да бъдат изправени пред вечерен комендантски час.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „наблюдава с голяма загриженост“ ситуацията в Европа, която по думите ѝ продължава да бъде сериозна. Канцлерът свиква днес първата от средата на юни присъствена среща с премиерите на 16-те провинции на страната за обсъждане на мерките срещу коронавируса.

Нова италианска наредба забранява училищните екскурзии и любителски спортни срещи, като например футбола в парка. Частните тържества са забранени, а италианците са призовани да ограничат домашните събирания до 6 души.

Русия съобщи за рекорден брой нови случаи за един ден – почти 14 000. Но властите заявиха, че не планират да налагат карантина в цялата страна.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email