Първата комбинирана операция на гръбнак и тазобедрена става извършиха специалисти от УСБАЛО в Горна баня

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Първата у нас комбинирана операция на гръбнак и тазобедрена става вече е факт. Беше извършена в Университетската болница по ортопедия в Горна баня от интердисциплинарен екип специалисти под ръководството на неврохирурга доц. Константин Узунов.

Пациентът, потърсил помощта им, е на 58 години. Той страда от „Спондилолистеза със стеноза на вертебралния канал на гръбначния стълб“ и „Асептична некроза на тазобедрена става“. Комбинацията от двете заболявания е довело до пълно обездвижване на пациента. Извършената операция включва „Декомпресия плюс стабилизация на сегмента“ и смяна на тазобедрена става едноетапно. Операцията продължи около 5 часа.

В България такъв вид операция се прави за пръв път, в чужбина вече е практика, казва доц. Узунов. При нас това се случи благодарение на добре подготвения екип и внимателната преценка на всички рискове, идващи от състоянието на пациента, обяснява неврохирургът.   

Увреждането на гръбнака води до увреждане на ставите. Патологията стига дотам, че пациентът не може да се движи и страдат и двете системи. Обикновено операциите в такива случаи се правят последователно. Но когато пострадалият гръбнак и увреждането на ставата са толкова тежки, че не позволяват раздвижване на пациента (след операция на едно от уврежданията), тогава се мисли за едновременно опериране, разказва доц. Узунов.

Такъв подход решава много проблеми. След една отделна операция, не може да се пристъпи към рехабилитация, тъй като втората травма не позволява. А рехабилитацията трябва да започне веднага след операцията.

Предимствата на едновременната операция на двете увреждания – на гръбнака и на тазобедрената става, са както за лекуващите, така и за пациента. Спестява се едната анестезия, спестяват се по 10 дни престой в болница след всяка отделна операция, спестяват се е средства за рехабилитация, лечение, медикаменти, анестезия. Докато при две отделни операции пациентът трябва лежи 25 дни, да изживява всяка операция поотделно, натоварвайки организма му с втора анестезия, приемане на медикаменти, спестява се втора рехабилитация (ако такава е била възможна след първата операция).

В Университетската болница по ортопедия в Горна баня това се случи благодарение на добре подготвения екип от специалисти и внимателната преценка на рисковете за пациента.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email