Д-р Александър Симидчиев: „Вече правим повече тестове на хора, които са с оплаквания и симптоми“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Общата бройка на активни случаи е много по-голяма, отколкото беше преди време. Процентът зависи от това колко тестове се правят и по какви поводи се правят. Доскоро се тестваха хора, които отиваха на екскурзия, а сега вече правим повече тестове на хора, които са с оплаквания и симптоми“. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той подчерта, че промените в цифрите не се дължи на разлика във вируса, а в нашето поведение.

Според него здравната система не е застрашена при сегашното ниво на заразяване, но той изтъкна като притеснителен факт високата бройка на заразени медици.

„Колкото и да се спазват мерките и да се носят лични предпазни средства, винаги може да се пропука системата“, заяви той и посочи, че не толкова притеснителна бройката на заразените медици, а на боледуващите заради заразата.

Маските, дистанцията и дезинфекцията са мерки, които ако се спазват от обществото, могат да намалят и заразяването с други вируси.

„Като общество трябва да носим маски, а не като индивиди, което значи всички да носим маски, защото това не вреди на здравето. Вирусът ни даде прекрасна възможност да мислим като общество, а не като индивиди, но не всички успяват бързо да се променят“, допълни д-р Симидчиев.

Той беше категоричен, че разпространяващите се твърдения, че маските са опасни за здравето не почиват на никакви научни доказателства.

Специалистът не препоръча изкуствено стимулиране на имунната система с препарати, дори предупреди, че при силен имунен отговор на организма заболяването протича по-тежко.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email