Акад. Лъчезар Трайков: „COVID-19 даде основание да се гордеем за това, което сме – като общество и като лекари, и като обучение“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„След толкова упреци през последните 20 години, не сме и помисляли, че ще ръкопляскат на българските лекари. COVID-19 даде основание да се гордеем за това, което сме – като общество и като лекари. И като обучение в университетите“. Това коментира пред БНР новият ректор на Медицински университет-София акад. Лъчезар Трайков.

„Винаги съм носил вируса на академизма, на образованието, на желанието да предадеш наученото на учениците и на науката. В университета съм 30 години. Цял живот съм инвестирал в преподаване и в наука, както и в клиничната практика. За съжаление, с качественото образование пълним с лекари западните болници“, допълни той.

Според него българската медицина работи по световните стандарти, като постиженията на много от нашите учени могат да са сравняват с тези на европейските и световните.

Акад. Трайков уточни още, че с колегите си от другите медицински университети са дискутирали по обща концепция за прилагане на хибриден модел при практическото обучение на студентите, в по-малки групи и с намалена продължителност. Добре се възприема също и идеята за изграждането на симулационни центрове – със симулатори и тренажори. По думите му за това ще бъде необходима около една година, но симулационната медицина ще допълни качеството на практическото обучение с минимум риск от инфекция.

„С термина „държавна поръчка“ не се изчерпва финият механизъм, по който трябва да продължи напасването на обучението съобразно нуждите на обществото“, каза още акад. Трайков.

„Дипломата е само началото. Трябва да синхронизираме способността да произвеждаме лекари с продължаващото обучение и предвидимо кариерно развитие. Държавните институции, Лекарският съюз и научните дружества по специалности трябва да се разберат по този въпрос“, категоричен е той.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email