Medical News с нова тема – синдром на раздразненото черво (IBS)

Започва нова тема в MedicalNews, посветена на най-честото функционално гастроентерологично заболяване  – синдром на раздразненото черво (СРЧ, irritable bowel syndrome – IBS).

В темата се предвижда публикуване на редица статии и интервюта за съвременната диагностика, проследяване и лечение на пациентите със СРЧ. Освен това, ще бъде обърнато и внимание на функционалната диспепсия, която много често се припокрива със СРЧ.

Специалната тема IBS се осъществява с подкрепата на фармацевтична компания PharmaTrade BG и Българското дружество по неврогастроентерология и мотилитет.

Всички материали в рубриката са написани и редактирани от лекари с опит в областта и са предназначени само за медицински специалисти. За да следите тема IBS е нужна регистрация на Medical News!

Целта на специалната тема IBS е да се обърне по-голямо внимание на точната диагностика и лечение на IBS и функционалната диспепсия от страна на общопрактикуващите лекари и гастроентеролозите в страната, както и да се подобри грижата за пациентите с тези състояния.

IBS е често срещащо се нарушение в общата популация с голямо медицинско и социо-икономическо значение, свързано със значителна нетрудоспособност и разходи за лечение. Той е най-често диагностицираното гастроинтестинално нарушение и едно от най-честите функционални нарушения на гастроинтестиналния тракт (ГИТ) в клиничната практика.

Честотата на СРЧ в България е 20%, на функционалната диспепсия 12.8%, а на техния оверлап синдром 11.7% . Жените, пациентите с ФД, сексуални проблеми и непоносимост към мляко са с по-висок риск от развитие на IBS (1).

Линк към темата: ТУК

Как да влезете в Medical News:

1.            Напишете www.medicalnews.bg във Вашия интернет браузер

2.            Ако вече имате регистрация в MedicalNews, натиснете ВХОД и въведете потребителско име (или мейл) и парола.

3.            Ако нямате регистрация в MedicalNews – натиснете Регистрация – www.medicalnews.bg/registration  и въведете потребителско име, мейл, име и фамилия, УИН, парола и специалност.

4.            Изчакайте да Ви проверят в регистъра на БЛС и след одобрението на регистрацията  (отнема 2-3 минути) ще получите потвърждаващ мейл.

5.            Влезте в профила си.

6.            Натиснете Грижа за пациента в менюто и изберете IBS.

Източник:

  1. Nakov R, Dimitrova-Yurukova D, Snegarova V, et al. Prevalence of Irritable Bowel Syndrome, Functional Dyspepsia and their Overlap in Bulgaria: a Population-Based Study. J Gastrointestin Liver Dis. 2020;29(3):329-338. Published 2020 Sep 9. doi:10.15403/jgld-2645