Доц. Пенка Петрова: „Прототип на българска ваксина срещу коронавируса се очаква да бъде готов до Нова година“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

След това веднага ще започнат клинични изпитвания. Това заяви пред БНТ доц. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.
По думите й, клиничните изпитвания ще продължат близо година. Предвижда се първоначално да се работи с експериментални мишки, а след това – с доброволци.

Доц. Петрова информира също, че продължава успешното сътрудничество с Института „Пастьор“, но друг много положителен факт е, че Фонд „Научни изследвания“ също е подпомогнал финансово екипа учени, който работи по създаването на българската ваксина.

„Важно е науката да се подпомага регулярно, защото при поява на нова пандемия ние ще можем да реагираме адекватно“, обясни доц. Петрова.

Специалистът допълни, че българската протеинова ваксина се е съсредоточила върху генома и би трябвало да действа срещу всички щамове.

Според доц. Петрова увеличеният брой заразени с коронавирус през последните дни у нас се дължи на мерките, които не са затегнати, както и на това, че децата са тръгнали на училище. Тя смята, че сега вирусът мутира с по-ниска честота, отколкото се разпространява и може да се направи извод, че той е по-силно заразен, но по-малко смъртоносен. „В момента България е в оранжевата зона на Европа и няма защо да сме обезпокоени, това са нивата от юли месец“, коментира тя. Учените продължават да изследват геномите на вируса, като е установено, че при 12 000 различни има около 1200 мутации. Всеки десети вирус е мутирал, но тенденцията е да се върви към по-малко смъртоносни щамове. „В Европа и в България щамовете са едни и същи. Известно е, че при 70% от заразените у нас щамът е 614D“, каза още доц. Петрова.