Доц. Ангел Кунчев: „При продължително нарастване на инфектираните с коронавирус е възможно да бъдат въведени нови мерки“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Това каза пред „Хоризонт“ главният държавен здравен инспектор.

За изминалото денонощие бяха потвърдени 436 нови случаи на коронавирус при направени 5 431 PCR теста. Това е най-високият брой за денонощие от началото на пандемията. 8 души са починали, 131 са излекуваните, в болница остават общо 971 пациенти, като 57 са в интензивни отделения.

Според главния държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев високият брой новозаразени се дължи основно на вълната, която тръгна в Европа преди около 3 седмици.

„Очевидно става въпрос за така очакваната есенна, втора вълна. Друг е въпросът колко бързо ще се развие тя, колко ще бъде интензивна, така че да не допуснем здравната система да бъде до такава степен натоварена, че да не може да отговаря на търсенето на медицинска помощ“, коментира доц. Кунчев.

По думите му, при по-голямо нарастване на инфектираните е възможно да бъдат въведени допълнителни мерки. Той уточни обаче, че те в никакъв случай няма да бъдат по модела на пролетта с блокиране на големи селища.

Относно големия брой хоспитализирани пациенти доцент Кунчев каза, че към този момент няма опасност за здравната система, тъй като на този етап са заети около 10-12% от определените за инфектираните с коронавирус легла.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email