Стотици военни дариха кръв и спасиха животи

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Близо 400 военнослужещи и цивилни служители от различни военни формирования дариха безвъзмездно кръв само през последния месец, помагайки на екипите на Военномедицинска академия (ВМА) в битката за човешкия живот, съобщиха днес от болницата.

Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от нашите мисии. В тази връзка периодично организираме кампании в цялата страна и хиляди българи годишно застават зад каузата „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”, коментира проф. Румен Попов, ръководител на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Между 6000 и 7000 са годишно кръводарителите във ВМА. Половината от тях са от редовете на Българската армия. От началото на годината 2700 униформени са дарили кръв.

Проф. Румен Попов подчертава, че акциите не са прекратявани, въпреки пандемията от COVID-19. Напротив, освен във военните структури, активно е продължила работата и с всички цивилни граждани – при спазването на строги мерки за сигурност, дисциплина и много стриктна оценка състоянието на дарителите, така че да не се допусне заразяване на персонала.

Националната трансфузионна система е част от националната сигурност. И в този смисъл нашият Кръвен център е част от тази верига. Ние не можем да си позволим дестабилизация в това отношение. Структурата на ВМА позволява екипите да се отзоват в случай на нужда, не само на територията на София, но в цялата страна, изтъква проф. Попов.

Той благодари на всички дарители, които безвъзмездно помагат за спасяването на човешки животи. В това число и на преболедувалите COVID-19, които след това даряват реконвалесцентна плазма и помагат на други да преборят заразата.

Извън акциите „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”, всеки желаещ може да дари надежда на болен в беда в Кръвния център на ВМА, всеки ден от 8.00 до 16.00 часа.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email