Д-р Георги Миндов: „Още нямаме изготвени алгоритми за работа в условия на грип и пандемия“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Личните лекари нямат указания, конкретно насочени към тях. В Пловдив има разкрити кабинети за COVID-19, а такива в София няма“. Това заяви председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него в София трябва да има поне по един на община кабинет за пациенти със симптоми на коронавирус.

„Хората могат дори да се самонасочат към такъв кабинет. В Пловдив има такива разкрити кабинети, има къде да отидете. Настояваме за такива кабинети и да можем да назначаваме по някакъв алгоритъм за PCR тестове“, заяви той.

По думите му, в тези кабинети ще има пълно обслужване, ясно и точно ще се преценява състоянието на пациента. Д-р Георги Миндов отбеляза, че при срещата с главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, общопрактикуващите лекари са поискали да могат да издават електронни направления за безплатни PCR тестове на пациенти със симптоми на коронавирус.

„Вирусът е многолик. При всеки човек се проявява различно. Ние искаме да няма лимит на тези PCR тестове. Имаме разбиране и уверение, че трябва да можем да завършим диагностичния процес. Има хора, които ще злоупотребят, но те ще са малък процент“, смята председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Той допълни, че тази година има много по-голям интерес към противогрипните ваксини, като до седмица-две те трябва да бъдат получени при общопрактикуващите лекари.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email