Доц. Димитър Буланов е новият декан на Медицински факултет на МУ-София

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Днес за декан на Медицински факултет на МУ-София преподавателите и студентите избраха доц. д-р Димитър Буланов, дм. Той спечели с 471 срещу 270 гласа. Както вече ви информирахме, на балотаж за избор на декан след проведеното Общо събрание отидоха доц. Буланов и проф. Ланджов.

Доц. Буланов оглави УМБАЛ „Александровска“, след като проф. Костадин Ангелов стана здравен министър.

Той е хирург по специалност, доцент в Катедрата по обща и оперативна хирургия, чиято база е Клиниката по обща и чернодробно-панкреатична хирургия на УМБАЛ „Александровска“ и от 2013г. беше зам.- директор по лечебната дейност в болницата.

Завършил е медицина в Медицински университет – София (1991). В периода 1992-1995 е бил последователно обучаващ се лекар-интерн по неврохирургия и асистент по неврохирургия в Катедрата по спешна хирургия, неврохирургия, ортопедия и травматология на ВМА-София. През 1997г. постъпва като хирург в Клиниката по Обща и чернодробно-панкреатична хирургия на УМБАЛ „Александровска“. Придобива специалност „Хирургия“ през 2001г. Специализирал е в Department of Surgery, Kinki University School of Medicine, в Осака, Япония (2004). Научна степен „доктор“ по медицина придобива през 2010г. с докторска теза „Проучвания върху обема на лимфната дисекция като компонент от оперативното лечение на стомашния карцином в стадии 0-ІІІВ“, а от 2012г. е доцент. От април 2013 г. е заместник директор по лечебната дейност на УМБАЛ „Александровска, а през 2016г. е избран за заместник-декан по учебната дейност на Медицински факултет, МУ-София.

Доц. Буланов е участвал в над 70 научни форума – конгреси и конференции по хирургия в България и в чужбина; съавтор е в 3 учебника и 2 ръководства за студенти по медицина; автор и съавтор в над 115 публикации в специализирани научни медицински списания. Заместник председател е на Българското хирургическо дружество, член е на УС на Съюза на българските медицински специалисти, а от 2019г. е член на Експертния съвет по медицинската специалност „Хирургия“ към министъра на здравеопазването.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email