Болниците са обезпечени с всичко необходимо за работа в COVID-условия за 3 месеца напред

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Общо заболели от коронавируса у нас са 20 833, от които 5374 са активните случаи, 14634 са общо оздравелите, като 145 от тях – изминалото денонощие.

Към настоящия момент 837 лица с коронавирус са в лечебни заведения за болнична помощ, а 44 от тях са в интензивни структури. Това каза здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Под карантина са 7767. Общо починалите са 825. За последното денонощие са 12.

Към края на септември е запълнен 10,5% от капацитета на леглата за пациенти в неусложнено състояние и 3% от леглата на пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение, допълни министърът.

Болниците са обезпечени с всичко необходимо за работа за 3 месеца напред.

Увеличената заболеваемост, отчетена през последната седмица, не е определяща и не налага затягане на мерките, категорични са от НОЩ. Необходимо е обаче стриктно спазване на действащите към момента.

„Един от най-големите потенциални рискове пред здравната ни система остава недостатъчният брой на медиците, тяхната умора от началото на епидемията. Нараства делът на заразените медицински специалисти“.

В интензивни отделения са настанени един лекар и една медицинска сестра. Сериозен е въпросът с недостига на кадри в някои по-малки болници. Всекидневно се водят разговори и се командироват специалисти от София в болници в страната. Последният случай е болницата в Гоце Делчев, а в момента се водят разговори и за болницата в Айтос.

Главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев коментира: „Сега сме на около 840 души в болниците. Ситуацията не е лоша, но тенденцията е за постепенно повишаване. Няма начин при една започваща вълна в Европа ние да кажем, че отпадат ограниченията“.

След сравнително спокоен септември в Европа има вълна от повишаване на заболеваемостта. От миналата седмица България също бележи ръст. „Нашият ръст седмично е плюс 57%. Има няколко страни, които са с по-висок“, заяви Кунчев.

„България е на 25-о място по заболеваемост в Европа и на 8-о място по смъртност. Смъртността постепенно спада и вече сме задминати от голяма група страни. Малта е с най-висока смъртност“, посочи той.

На Балканите има много големи разлики. Водеща е Черна гора със заболеваемост от 527 на 100 000 души. В Босна и Херцеговина са 91, в Северна Македония – 81, Албания – 60, Косово – 41, България – 33, Гърция – 40, Турция – 23 и Сърбия – 12. С по-малка заболеваемост са само Турция и Сърбия“.

„Това беше причината в новите заповеди на министъра да се уточни, че продължават ограниченията за влизане на хора от Израел и Черна гора. Добавихме изискване за отрицателен тест и за пристигащите от Украйна заради около 3 пъти по-висока заболеваемост там“, каза още Кунчев.

Ежедневно се следят 23 показателя. От всички положителни случаи около 30% имат клиника, а около 5% – нужда от болнично лечение, посочи още доц. Ангел Кунчев.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email