Само пациенти в линейки се откарват до Координационния център за триаж

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Вече работи Координационен център за триаж на пациенти със съмнение за коронавирус в Инфекциозната болница в София, предаде БНР.

„За да постъпят в COVID-19 отделенията на болниците, пациентите със съмнения за коронавирус трябва първо да бъдат прегледани от екип на Спешна помощ“, каза в предаването „Преди всички“ началникът на отдел „Епидемиология и контрол на заразните болести“ в СРЗИ д-р Ирина Гайтаневска.

„Когато човек се почувства зле, знае че е бил контактен с положителен за коронавирус, трябва да се свърже първо с личния си лекар. След това се вика екип на Спешна помощ, който преглежда пациента, ако той е съмнителен за епидемията се откарва в координационния център, там му се прави обстоен преглед, преценява се дали има нужда от изследване и към кое лечебно заведение да бъде насочен“, допълни тя.

В Координационния център всекидневно постъпва информация за свободните легла в отделенията.

Не е препоръчително пациентите да се самонасочват към центъра. Центърът работи 24 часа с екип от лекар, медицинска сестра, санитар и двама служители от РЗИ.

„Още не съм насочвала никого към Координационния център, не е добре да се смесват потоците от болни в поликлиниките“, коментира личният лекар д-р Гергана Николова.

Д-р Гайтаневска уточни, че всеки има право на достъп до центъра.