Днес е Световния ден на ретината (ВИДЕО)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете

Болестите на ретината са водещата причина за загуба на зрение в развития свят. По данни на СЗО глобално има 37 милиони слепи и 161 милиона души с влошено зрение. На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а на всяка минута – едно дете. Броят на засегнатите от диабетна ретинопатия и свързаната с възрастта дегенерация на макулата в България непрекъснато се увеличава.

По инициатива на Портал на пациента и с подкрепата на Байер – България през изминалата година стартира Информационна кампания „Зрението е всичко. Прегледай се!“, посветена на влажната възрастово- обусловена дегенерация на макулата и диабетен макулен едем. Мисията на продължаващата кампанията е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Информационна кампания „Зрението е всичко. Прегледай се!“,  е насочена към хората около и над 50-годишна възраст, тъй като те попадат в рисковата група за развитие на двете заболявания. През последните няколко месеца бяха проведени безплатни прегледи в 11 клиники за очно здраве в страната. Прегледаха се над 600 човека на средна възраст около 50 години. Благодарение на ранната и навременна диагностика днес е възможно да се започне лечение в началните етапи на заболяванията.

Колкото по-рано се установят, особено макулната дегенерация, толкова по-ефективно е лечението и шансът да се спре развитието на уврежданията. Ето защо, когато се появят и най-дискретните зрителни симптоми, веднага трябва да се потърси консултация с офталмолог.

Днес дори в домашни условия всеки един от нас може по всяко време да провери зрителния си статус с  мобилното приложението ( за Android и iPhone): Pregledaise.com.

Ето и кратко обръщение и съвети за очно здраве от проф. Ива Петкова – председател на Българското дружество по офталмология по повод Световния ден на ретината.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email