Честит празник на всички фармацевти!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

На 25 септември се отбелязва Световния ден на фармацевта по инициатива на Международната федерация на фармацевтите (FIP), която е учредена на тази дата през 1912 г. Основната цел на широкото отбелязване на този ден по цял свят като празник на фармацевтите е да се обърне внимание на обществото към съществената за всяка система на здравеопазване роля на фармацевтите.

Публикуваме без редакционна намеса поздравлението на председателя на Българския фармацевтичен съюз – проф. Асена Сербезова:

Ние, българските магистър-фармацевти празнуваме Световния ден за 10-та поредна година и държим на посланията, които отправяме към нашите пациенти, приятели, семейства и към цялата общественост не само на този ден, но и ежедневно. С всяка изминала година все повече ситуации в здравеопазването ни показват колко е важно да съхраним професионализма и високите стандарти във фармацията.

През 2020-та професионалният ни празник има особена ценност както за фармацевтичната общност по целия свят, така и за населението на цялата планета. Битката с COVID-19 още не е приключила, фармацевтите продължават да са на първа линия, редом до българските лекари и обществото. Нещо повече, наложихме висок стандарт при предоставянето на фармацевтична грижа на нашите пациенти с хронични заболявания, които са най-рискови в битката с COVID-19.

Благодаря ви, колеги за превенцията, за скрининга, за добрата дума и подкрепата, която давате на вашите пациенти. Особено във времената на коронавирусната инфекция, когато добрата дума и вашите консултации, тежат повече от злато.

На празника е особено важно да си кажем и колко знания, умения, мъдрост и усилия вложихме, влагаме и ще продължим да влагаме в каузата „обществено здраве“.

Колко значими, но и изстрадани са ползите от определението за нас като най-достъпни медицински специалисти. Днес това е титла и отговорност, а ние българските магистър-фармацевти я защитаваме ежеминутно на първа линия.

Пред съсловието ни има и ще има още изпитания, но нека не забравяме, че храмът на Гален е там където сме ние – магистър-фармацевтите и нашите пациенти.

Пожелавам ви здраве, здравословни помисли и здравосмислени дела!

Честит празник!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email