БЛС: Подаването на противоречиви сигнали в медийното пространство, особено от колеги-лекари, е недопустимо

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Изминаха близо 8 месеца от началото на епидемията от Ковид-19 у нас.Близо 800  са загиналите, сред тях и 10 лекари, колеги, които не успяха да спечелят битката с коварната болест. Отиде си цяла фамилия лекари – сем. Вакльови от с. Белица, отиде си и д-р Милан Първанов, човекът – болница, както го наричаха съгражданите му. Това се казва в специална позиция изпратена до медиите на Български лекарски съюз (БЛС).

На фона на тези човешки трагедии у нас в медийното и публично
пространство продължават да се изнасят противоречиви твърдения,
неподкрепени с научни факти, изразяващи единствено лично мнение. Особено тревожни обаче са посланията, които са отправени от колеги – лекари, както и други подобни мнения: “Няма никакъв смисъл от тези маски освен психологически. Освен това тези маски създават измамното чувство, че сме защитени…”

“Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава.
Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало.”
Твърдения, които на фона на нечовешките усилия, стоицизъм и
себеотдаденост на всички медицински специалисти, работещи с Ковид-19 са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и  професионална колегиалност, допълват от БЛС.

Нещо повече: в резултат на разнопосочното говорене логично и населението у нас все още не е на 100 процента убедено, че трябва да се предпазва. Наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна.

БЛС е категоричен, че подаването на противоречиви сигнали в публичното и медийното пространство, особено от колеги-лекари, е недопустимо.

Объркването на обществото поставя в риск здравето на все повече хора. Води до недоверие към медицинската наука и постиженията, които тя има.

Нещо повече – хвърля сянка върху работата и усилията на всички медици: от тези в  спешната помощ, през личните лекари и колегите от Регионалните здравни инспекции до работещите в Ковид отделенията, които не излизат оттам със седмици и дават живота и здравето си, за да се грижат за тежко болните пациенти.

БЛС призовава спазвайте физическа дистанция, носете маски, не забравяйте дезинфекцията. Спазването на тези простички правила всъщност съхранява не само Вашето здраве, а и това на близките Ви. Не забравяйте: от Ковид-19 се умира, статистиката е красноречива.

Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разумно поведение, но и разумно и подкрепено с доказателства говорене.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email