Ще се приеме Национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Предстои да приемем Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 г. в България за периода 2021-2026 г. Този ангажимент пое преди ден министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който присъства на заседание на Националния координационен съвет на програмата.

„Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18-годишна възраст в Република България е една от най-устойчивите в сферата на здравеопазването, дава изключително добри резултати по отношение денталното здраве на децата. Нашата цел е програмата, а това означава и резултатите от нея, да бъдат устойчиви. За целта работим в посока през следващите пет години тази програма да бъде продължена и надградена“, посочи министър Ангелов.

„Тази програма е устойчива, тъй като се субсидира не от фондове, а от държавата в лицето на Министерството на здравеопазването. Подобни програми за профилактика на оралните заболявания има единствено в Скандинавските страни“, посочи председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

До момента Националната кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари на деца от 5 до 8 г. възраст, която се провежда в рамките на Националната програма, е обхванала повече от 130 000 деца в цяла България, като е извършено силанизиране на над 457 хил. зъба. През 2019 г. са поставени силанти на 15 258 деца.

Министерството на здравеопазването е сключило договор за изпълнение на дейностите по програмата за 2020 г., като до седмица ще започне практическото извършване на силанизирането. Повече информация, включително и за лекарите, които поставят силанти, можете да получите на страницата на програмата:  https://www.oralnaprofilaktika.bg/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email