Д-р Павлина Михайлова: „Преболедувалите коронавирус носят в кръвта си лекарство“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Д-р Павлина Михайлова, която е председател на Сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“ разказа в интервю пред БНР за терапията.

„Ние сме гражданска инициатива и създадохме сдружението, за да популяризираме метода. Тепърва обаче започваме национална информационна кампания, за да знае обществото, че има такъв метод, и че всеки преболедувал носи в кръвта си лекарство“, заяви тя. По думите й, Български лекарски съюз и Министерството на здравеопазването са подкрепили идеята.

В момента в болница „Света Анна“ има лекар в тежко състояние, за когото се търси плазма.

Отзоваха се няколко души, но при първите двама се оказа, че нямат достатъчно антитела в плазмата си. За да бъде успешно лечението, трябва да има достатъчно антитела. Първо трябва да се направи тест, кат опри сегашната ситуация, самият болен трябва да го финансира. Но много хора, които са преболедували, вече са си направили такива тестове, когато са били в болница. Освен това, отворихме фондонабирателна сметка и хора, които искат да подпомогнат лечението, могат да го направят. Тестът е 30 лева, но се касае за три човешки живота, заяви д-р Михайлова.

Има и условие – даряващият плазма да е под 55 години и над 50 килограма. Плазма може да се дари 2 пъти седмично, обясни експертът.

Д-р Михайлова отбеляза, че у нас 18 000 души вече са прекарали коронавирус и много от тях биха могли да помогнат, ако дарят плазма.

По думите й, по принцип цялото лечение на коронавируса е експериментално. Лечението с хиперимунна плазма или COVID плазма се практикува от месец май. У нас има много лекари, които желаят да се научат да прилагат тази терапия.